ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μεγάλη εκστρατεία «Aware» για την αποδοχή, τον σεβασμό και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας

Με τον κεντρικό τίτλο «Aware” αρχίζει στην Κύπρο μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για γνωριμία, σεβασμό και αποδοχή των μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης που θα υλοποιηθεί στην Κύπρο, αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποδοχή και στήριξη της ομαλής ένταξης των ανθρώπων από τρίτες χώρες που ζουν στην Κύπρο, τυγχάνουν διεθνούς προστασίας (άσυλο) ή εργάζονται νόμιμα ως μετανάστες.

Την εκστρατεία ενημέρωσης “Aware” ανέλαβαν οι Σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας Opinion & Action Services Ltd και θα υλοποιηθεί με συστηματική πληροφόρηση, εκδηλώσεις και συνέργειες με φορείς της κοινωνίας και των κοινοτήτων των προσφύγων και μεταναστών, με έμφαση στη νέα γενιά και το ευρύ κοινό.

Η εκστρατεία ενημέρωσης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα προβάλει επίσης το σύνολο των έργων που υλοποιούνται στην Κύπρο από οργανισμούς και φορείς με στοχο την ενίσχυση του αισθήματος αποδοχής της διαφορετικότητας και, κατ’ επέκταση, των πολιτικών ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κοινωνία της Κύπρου.

Η εκστρατεία «Aware” θέλει να καταστήσει το ευρύ κοινό και τους νέους, συμμέτοχους στην προσπάθεια για αλληλοσεβασμό, αποδοχή της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των κρουσμάτων ρατσισμού, με εφόδια τη γνώση και τη γνωριμία με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Περιλαμβάνει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, ως βασικά εργαλεία για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης.  Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κυκλοφορία ενημερωτικών δελτίων και ρεπορτάζ, βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία και πανεπιστήμια, διαδραστικά συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

Το πολυδιάστατο μεταναστευτικό και προσφυγικό φαινόμενο απασχολεί  έντονα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο και τα Κράτη Μέλη και τις κυβερνήσεις της. Πρόσφατα δραματικά διεθνή γεγονότα στην περιφέρεια της ΕΕ έχουν καταστήσει το ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο, με σαφείς προεκτάσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την εκστρατεία και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα έργου:

Κυριακή Κυπριανού – Συντονίστρια Ηλεκτρονικών ΜΜΕ και Εκδηλώσεων

Κατερίνα Σκαρή – Συντονίστρια ΜΜΕ και Επικοινωνίας