”ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ” – ΜΚΟ καλούν ηγέτες της ΕΕ

Κοινή δήλωση απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες υπέγραψαν 160 ΜΚΟ, καλώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το μεταναστευτικό και ”να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές και λαϊκίστικες συνταγές”.

Η κοινή δήλωση έγινε εν όψει της συνόδου της ΕΕ, ”μετά από μήνες εφαρμογής πολιτικών που αποσκοπούν στη διακοπή των οδών μετανάστευσης σε όλη τη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος”, τονίζουν.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν τους ηγέτες να κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανδρών, γυναικών και παιδιών μεταναστών.

Όπως υποστηρίζουν οι ΜΚΟ, ”η Ευρώπη απέτυχε να συσπειρωθεί και να ανταποκριθεί με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, όταν ο αριθμός των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, που φθάνουν στην Ευρώπη αυξήθηκε το 2015”. Παράλληλα έκαναν αναφορά στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση των κλειστών συνόρων στην ΕΕ. ”Μία προσέγγιση που βασίζεται στην αποτροπή και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να υπερισχύσει μιας αποτελεσματικής μακροπρόθεσμης πολιτικής”, δήλωσαν. Για αυτό το λόγο προτείνουν πολιτικές που θα περιλαμβάνουν την επέκταση των δρόμων προς την Ευρώπη, ”ώστε οι άνθρωποι να μην είναι αναγκασμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας”.

Τέλος οι ΜΚΟ κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απλών πολιτών, οι οποίοι δέχθηκαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.