20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης τροφής

Σε καθεστώς ουσιαστικής επισιτιστικής κρίσης βρίσκονται 9 χώρες με τις έξι εξ αυτών να βρίσκονται στην Αφρική, όπου η πείνα συνδυάζεται εμφύλιες συγκρούσεις, εκτοπισμό και οδηγείται σε λιμό ήδη τις τέσσερις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συρία και Βενεζουέλα περιλαμβάνονται στις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης τροφής.

Λιμός και εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν έχουν δημιουργήσει τεράστιο κύμα εκτοπισμένων πολλοί εξ αυτών οδηγούνται στη μετανάστευση, αρχικά προς γειτονικές χώρες και εν συνεχεία στην Ευρώπη.

Σε κατάσταση λιμού έχει ήδη κηρύξει ο ΟΗΕ τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Υεμένη, ενώ ακολουθούν το Κονγκό, η Αγκόλα και η Αίγυπτος, στην Αφρική.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία ο πληθωρισμός, οι τιμές τροφίμων και η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και επιβίωσης, έχει οδηγήσει σε καθημερινή αύξηση των θανάτων. Με τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών περιορισμένες η εσωτερική μετανάστευση είναι λύση που οδηγεί σε διόγκωση της κρίσης, απειλώντας ουσιαστικά με αποσταθεροποίηση την υποσαχάρια Αφρική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Συρία, παρά τις πρωτοβουλίες για ζώνες αποκλιμάκωσης ο ΟΗΕ είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές αποστολές και τεράστια μερίδα του πληθυσμού λιμοκτονεί.