5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ – Τα στοιχεία της UNHCR

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την εμπόλεμη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 25% των συνολικά 21,3 εκατομμυρίων προσφύγων παγκοσμίως, προέρχονται από τη Συρία.

Στους αριθμούς αυτούς έρχονται να προστεθούν οι 41,8 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και οι 3,2 πολίτες που έχουν αιτηθεί άσυλο σε ξένες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 113 ανθρώπους ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, με τους μισούς από αυτούς να είναι παιδιά.

Σήμερα υπάρχουν 65,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, ενώ πριν από μία δεκαετία υπήρχαν 37,5 εκατομμύρια. Όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της τροπής των κρίσεων παγκοσμίως.

Τη Συρία ακολουθούν το Αφγανιστάν με 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και η Σομαλία με 1,1 εκατομμύρια, ενώ, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι εντοπίζονται στην Κολομβία (6,9 εκατ.), τη Συρία (6,6 εκατ.) και το Ιράκ (4,4 εκατ.).

Ο Λίβανος έχει δεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό του, ενώ και η Τουρκία, με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, ανήκει στις χώρες με τους περισσότερους πρόσφυγες.