60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό και το προσφυγικό

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώθηκαν το Σάββατο 25 Μαρτίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τίμησαν την επέτειο ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ένωσης να “αποδείξουν” ότι είναι οι “ηγέτες της Ευρώπης” σε ομιλία του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως ”η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες”.

Ως προτεραιότητες της Ένωσης τέθηκαν η καταπολέμηση της φτώχειας, η κοινή μεταναστευτική πολιτική και οι κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.