ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ – Στοχεύουν τους καταυλισμούς που διαμένουν

Αύξηση των κρουσμάτων βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκε στην Αυστρία κατά το 2016. Συγκεκριμένα το περασμένο έτος υπήρξαν 49 τέτοιες επιθέσεις εναντίον εστιών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων έναντι 25 που διεπράχθησαν το 2015.

Μεταξύ των επεισοδίων συγκαταλέγονται ρατσιστικά γκραφίτι, απόπειρες εμπρησμού, ρίψεις αντικειμένων εναντίον κτιρίων, ρίψεις κοκτέιλ μολότοφ και φθορές σε σωληνώσεις φυσικού αερίου.

Ο βουλευτής των Πρασίνων Άλμπερτ Σταϊνχάουζερ επισήμανε ότι οι 44 από αυτές τις επιθέσεις είχαν ξεκάθαρα κίνητρο το μίσος και οι δράστες στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν εντοπίστηκαν, σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Στην Αυστρία έχουν υποβληθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από το 2015. Η χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων υπήρξε ένας από τους κυριότερους προορισμούς για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ένα ”βαρόμετρο ενσωμάτωσης” που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, υπήρξε μεταβολή προς τον τρόπο που οι Αυστριακοί βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες: το 51% των προσώπων που ερωτήθηκαν έκρινε αρνητικά ”τη ζωή μαζί” με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έναντι του 43% που καταγραφόταν έναν χρόνο νωρίτερα.