ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΗΕ

Με φόντο την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, πολλά είναι τα ερωτηματικά γύρω από την υγεία και την περίθαλψή τους.

Στο κείμενο της έκθεσης, γίνεται λόγος «για απίστευτο συνωστισμό» στα Κέντρα φιλοξενίας, για «έλλειψη αστυνόμευσης», για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που απουσιάζουν τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, για έλλειψη επαρκούς σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργήσει «αισθήματα νευρικότητας, αγανάκτησης, κατάθλιψης και σύγχυσης στους μετανάστες».

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ, ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης και την χαοτική κατάσταση στα κέντρα κράτησης και αναγνώρισης, όπου διαπιστώνει μεγάλο συνωστισμό με οικογένειες να διαβιούν στον ίδιο χώρο με νέους άντρες, την απουσία κρατικών υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα, την έλλειψη αστυνόμευσης και την ανεπαρκή διαδικασία περιφρούρησης των εγκαταστάσεων κράτησης.

Ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι και τα ασυνόδευτα παιδιά -για τα οποία δυστυχώς δεν γίνεται συχνά κουβέντα- και για τα οποία θα πρέπει να ληφθεί σύντομα μέριμνα, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν είτε στην πορνεία, είτε στην παρανομία, είτε στα αζήτητα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα, είναι παιδιά τα οποία βρέθηκαν ξαφνικά ορφανά, διότι έχασαν τους γονείς τους από στον πόλεμο, ή η οικογένεια χωρίστηκε μετά τον πόλεμο.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ παρατήρησε την απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για αδέσμευτες γυναίκες, οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκθέτοντας έτσι τις γυναίκες και τα παιδιά σε αυξημένους κινδύνους κακοποίησης. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής και τα ντους είναι ανεπαρκή, ενώ ο Ειδικός Εισηγητής, ενημερώθηκε για περιπτώσεις εγκαταστάσεων υγιεινής χωρίς επαρκή φωτισμό τη νύχτα ή χωρίς κλειδαριές σε πόρτες, αναγκάζοντας τις γυναίκες να αποφεύγουν να τις χρησιμοποιούν τη νύχτα λόγω φόβου.

Η πρόσβαση σε γιατρούς και ιατρικό προσωπικό είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Ο Ειδικός Εισηγητής παρατήρησε απουσία δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης: άτομα με διαβήτη ή χρόνιες παθήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αναγκαίες θεραπείες.

Τέλος, υπάρχουν εμπόδια στην αποτελεσματική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξ’αιτίας έλλειψης διερμηνέων, ή λόγω της αδυναμίας να ληφθούν υπόψιν οι πολιτισμικές ευαισθησίες.