Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης για οικογένειες αιτητών ασύλου

Ρατσιστικούς και απάνθρωπους χαρακτηρίζει η επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου τους νέους κανονισμούς που είχαν εισαχθεί το 2013 για τους αιτητές ασύλου και με αυτούς διαφοροποιήθηκε ριζικά η πολιτική που ακολουθείτο σε σχέση με τα επιδόματα.

Πλέον στα εν λόγω πρόσωπα παραχωρούνται ουσιαστικά μόνο κουπόνια, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω μπορούν να εξαργυρώνουν όχι σε καταστήματα της επιλογής τους που μπορεί να είναι και φθηνότερα αλλά μόνο σε μικρό αριθμό που συνάπτει σχετική συμφωνία με το κράτος, ενώ σε μετρητά για ένα άτομο το ποσό φτάνει μόλις τα 70 ευρώ και αυτά για το ρεύμα, το νερό και τα λεγόμενα «μικροέξοδα». Επίσης παραχωρείται επίδομα ενοικίου ύψους 100 ευρώ το οποίο καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη της κατοικίας όταν και εφόσον αυτή εξευρεθεί, γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να χρειάζεται να συμβιώνουν πολλά άτομα μαζί.

Ακόμα, ολόκληρες οικογένειες, όταν λήγει η περίοδος που θα μπορούσαν να μείνουν σε ξενοδοχεία, επιλέγουν να μένουν άστεγες, αφού τα 100 ευρώ που τους δίνουν ως έκτακτο βοήθημα μέχρι να βρουν σπίτι είναι φυσικό να τα χρειάζονται και να τα διαθέτουν, αν μη τι άλλο, για τη διατροφή τους.

Όπως επισημάνθηκε από την κ. Χριστοφίδου, το σύστημα που υιοθετήθηκε με τα κουπόνια καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη ζωή αυτών των ανθρώπων από άποψη εξασφάλισης των προϊόντων.

Οδύσσεια δίχως τέλος

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι για να προμηθευτούν με τα πράγματα που χρειάζονται, περνούν ολόκληρη Οδύσσεια, αφού δεν μπορούν να τα πάρουν όλα από ένα κατάστημα, αλλά από διαφορετικά που είναι και διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές.

Ενδεικτικά η πρόεδρος της CST αναφέρθηκε στο υγραέριο, το οποίο δικαιούνται να πάρουν μόνο από συγκεκριμένα σημεία που μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από τον χώρο διαμονής τους, εννοείται δε ότι στα λεωφορεία δεν τους βάζουν όταν βρίσκονται με μια μποτίλια γκαζιού στο χέρι.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της γιατί άλλες τρεις οικογένειες στη Λευκωσία έπρεπε σήμερα να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, καθώς τους ειδοποίησαν ότι το κράτος τερματίζει την πληρωμή του. Η μία οικογένεια έχει δύο παιδιά και η μητέρα είναι έγκυος το τρίτο, η δεύτερη οικογένεια έχει τρία παιδιά, το ένα εκ των οποίων νεογέννητο, ενώ ο πατέρας της τρίτης οικογένειας έχει ακρωτηριασμένο πόδι. «Ρώτησα χθες λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πώς, ποιος και πού θα στεγάσει αυτούς τους ανθρώπους και περίπου μου είπε ότι δεν είναι δική τους δουλειά», ανέφερε η κ. Χριστοφίδου.

Στήνουν αντίσκηνα

Με σειρά άρθρων της, η πρόεδρος της CST θίγει εδώ και καιρό συστηματικά το ζήτημα, προειδοποιώντας πως η οργάνωση δεν μπορεί πια να τα βγάλει πέρα, αφού είναι η ίδια, όπως και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, που αναγκάζονται να συμπληρώνουν το ενοίκιο και να βοηθούν με ό,τι άλλα μέσα διαθέτουν αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης αναγκάζονται να αγοράζουν μέχρι και τις πάνες για τις οικογένειες που έχουν παιδιά σε βρεφική ηλικία, αφού δεν τυγχάνουν κάλυψης από τα κουπόνια. Ιδιαίτερα τονίζει ότι πολλοί από αυτούς είναι άστεγοι και κοιμούνται σε πάρκα, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη Λευκωσία τον δημόσιο κήπο που βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι ενδεικτικές. Οικογένειες με παιδιά είχαν στήσει αντίσκηνα και διέμεναν εκεί για ημέρες, μέχρι που βρέθηκαν τα χρήματα από φιλανθρωπικές οργανώσεις και κατάφεραν να τους στεγάσουν.

70 ευρώ για ρεύμα και «μικροέξοδα»

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 και εντεύθεν, η βοήθεια που παρέχεται στους αιτητές ασύλου έχει ως εξής:

  • Για ένα άτομο παραχωρούνται κουπόνια για τροφή, ρουχισμό και υπόδηση αξίας 150 ευρώ, επίδομα ενοικίου 100 ευρώ το οποίο καταβάλλεται από το κράτος απευθείας στον ιδιοκτήτη της κατοικίας και 70 ευρώ σε μετρητά για ηλεκτρισμό, ύδρευση και μικροέξοδα. Δηλαδή σύνολο βοήθειας 320 ευρώ.
  • Για νοικοκυριά με δύο μέλη, το συνολικό ύψος του επιδόματος είναι 420 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 225 ευρώ για τροφή, ρουχισμό και υπόδηση σε κουπόνια, σε 100 ευρώ για ενοίκιο και σε 95 ευρώ σε μετρητά για ρεύμα, νερό και μικροέξοδα.
  • Για νοικοκυριά με τρία μέλη παραχωρούνται κουπόνια που ισούνται με 300 ευρώ, 150 ευρώ δίνονται για το ενοίκιο, ενώ σε μετρητά το ποσό ανέρχεται στα 130 ευρώ. Δηλαδή σύνολο βοήθειας 580 ευρώ.
  • Τέλος, για νοικοκυριά με τέσσερα και περισσότερα μέλη παραχωρούνται κουπόνια για τροφή, ρουχισμό και υπόδηση αξίας 375 ευρώ, το επίδομα ενοικίου ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ σε μετρητά δίνεται το ποσό των 160 ευρώ. Δηλαδή σύνολο 735 ευρώ, που είναι και το ανώτατο ποσό σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα επιδόματα τερματίζονται όταν ο αιτητής αρνηθεί δύο φορές την προσφορά απασχόλησης, η οποία δεν μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Επίσης τα επιδόματα αφορούν μόνο τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 14 ετών, ενώ για να καταστεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην διαθέτει άλλα εισοδήματα ή άλλους οικονομικούς πόρους για ικανοποίηση των αναγκών του.

Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη Βουλή

Τώρα η οργάνωση επανήλθε με ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, τους οποίους καλεί να ενσκήψουν στο ζήτημα και να μελετήσουν μέτρα για μια ανθρώπινη διαβίωση των αιτούντων άσυλο. Όπως αναφέρει η κ. Χριστοφίδου στην επιστολή, κατανοεί την ανάγκη που είχε προκύψει το 2013 για αλλαγή πολιτικής στα επιδόματα λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως τώρα που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, θεωρεί ότι πρέπει να τύχουν επαναξιολόγησης.

«Με την παρούσα επιστολή θέλω να επιστήσω όλων την προσοχή στο πρόβλημα των αιτητών ασύλου και στις άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν, έως ότου οι αρμόδιοι λειτουργοί αποφασίσουν εάν θα τους δοθεί πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο ή αν θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτοί που πρότειναν και αυτοί που ψήφισαν τους κανονισμούς ήταν ρατσιστές ή απάνθρωποι. Ίσως το 2013 οι κανονισμοί να συμβάδιζαν με τις τότε συνθήκες, τώρα όμως που έχουν βελτιωθεί, οι κανονισμοί φαίνονται ρατσιστικοί και απάνθρωποι», αναφέρει η κ. Χριστοφίδου στην επιστολή, και συνεχίζει:

«Η οργάνωσή μας έχει κουραστεί να τρέχει για εξεύρεση χρημάτων και να ψάχνει διαμερίσματα των 200 ευρώ τον μήνα για να στεγάσει οικογένειες αιτητών ασύλου με τρία παιδιά. Η οργάνωσή μας έχει κουραστεί να αγοράζει πανάκια για βρέφη, εφόσον αυτά είναι είδος που δεν μπορεί να αγοραστεί με τα κουπόνια. Έχουμε επίσης κουραστεί να συμπληρώνουμε το ενοίκιο και να πληρώνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος οικογενειών που τους βρήκαμε κάποια διαμονή. Παρακαλώ επιληφθείτε του προβλήματος και είμαι σίγουρη ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση».

Πηγή: http://politis.com.cy/article/apanthropes-i-sinthikes-diaviosis-gia-ikogenies-etiton-asilou