ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη

Την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης των προγραμμάτων τους για βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες κατήγγειλαν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας πως ”η κατάσταση γίνεται απελπιστική”.

Μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόνο το 9% της βοήθειας που υπολογίζει πως είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθήσει τα πέντε εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία, καθώς και εκείνους που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο ΟΗΕ είχε υπολογίσει τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 4,63 δισεκ. δολάρια και έχει λάβει μόνο 433 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η ‘Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud).

Ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική. ”Χαιρετίζουμε τις δωρεές που έχουν ήδη γίνει, αλλά στην πραγματικότητα αυτές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες”. Ο κ. Γκράντι τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και οικογένειες που δεν έχουν κατάλληλη κατοικία ή δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Τα προγράμματα βοήθειας του ΟΗΕ απευθύνονται στους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και σε περίπου 4,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε γειτονικές χώρες η ζωή των οποίων έχει επηρεαστεί από τη μαζική άφιξη των προσφύγων.

Η Έλεν Κλαρκ, διευθύντρια του Pnud, επεσήμανε πως οι υπηρεσίες παροχής νερού και οι εγκαταστάσεις υγιεινής, οι αγορές εργασίες και ακινήτων είναι όλες υπό πίεση.

Η επταετής σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει 320.000 θανάτους, εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας.