ΑΡΝΗΣΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – Χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις ποσοστώσεις της ΕΕ

Την αντίθεση τους για το σύστημα ανακατονομής προσφύγων εξέφρασαν για μία ακόμα φορά Ουγγαρία και Σλοβακία. Οι δύο χώρες παρουσιάστηκαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας ως παράνομο το σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ για την υποδοχή προσφύγων.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα σύστημα ανακατανομής 120.000 προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών, σε μια απόφαση βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση της προσφυγικής κρίσης, που έφερε από το 2014 πάνω από 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ.

Εντούτοις η συμφωνία έχει συναντήσει την σθεναρή αντίσταση από τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που τονίζουν ότι οι ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι «μη υποχρεωτικές».

Κατά την διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας υπερασπίστηκαν τη θέση των χωρών τους, τασσόμενοι εναντίον της υποδοχής αιτούντων άσυλο, γεγονός που προκάλεσε  την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών που τόνιζαν την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, Victor Orban και Robert Fico έχουν επιδιώξει να εγκαταλείψουν το σύστημα ποσοστώσεων – που συμφωνήθηκε από την ΕΕ κατά πλειοψηφία.

Η Πολωνία αποτέλεσε την μόνη χώρα στην αίθουσα του Δικαστηρίου που υποστήριξε την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Ενάντια στο αίτημα Ουγγαρίας και Σλοβακίας τάχθηκαν στο Δικαστήριο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριξε ότι η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης βρίσκεται σε κίνδυνο σε αυτή την υπόθεση.

Πολλές άλλες χώρες της ΕΕ καθυστερούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, έχοντας δεχτεί περίπου 18.000 ανθρώπους από την Ελλάδα και την Ιταλία σε περισσότερο από 1,5 χρόνο με βάση την συμφωνία, η ισχύς της οποίας λήγει τον Σεπτέμβριο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου θα παρουσιάσει στις 26 Ιουλίου μια άποψη για την υπόθεση, που ίσως να είναι ενδεικτική για την απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο.