Αστυνομία Κύπρου: Μπλόκο σε ιστοσελίδες ρατσιστικού και ξενοφοβικού περιεχομένου

Με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό να βρίσκονται σε άνοδο μετά από τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις σε σχέση με την τρομοκρατία, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κυπριακή Αστυνομία επιδιώκουν να πάρουν δραστικά μέτρα ώστε να αποτρέψουν την καλλιέργεια αντίστοιχων αισθημάτων στον τόπο μας.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ρητορική μίσους που προάγουν διάφορες ιστοσελίδες που προωθούν τον ρατσισμό, το μίσος και την ξενοφοβία, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας για την άμεση καταστολή των εγκλημάτων μίσους στην Κύπρο.

Η Αστυνομία Κύπρου, με το νομοσχέδιο αυτό, θα αποκτήσει την εξουσία να αφαιρεί από το διαδίκτυο με συνοπτικές διαδικασίες το σχετικό υλικό και παράλληλα θα εμποδίζει την πρόσβαση στους χρήστες του διαδικτύου σε ιστοσελίδες που διαπιστώνει ότι προάγουν τα εγκλήματα μίσους. Το νομοσχέδιο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και θα κατατεθεί στη Βουλή γιο ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, λόγω του γεγονότος ότι υπήρξαν περιστατικά ρατσιστικής βίας και από αστυνομικούς, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις/σεμινάρια εντός της Αστυνομίας που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πρόσθετα, τη διερεύνηση ρατσιστικών αδικημάτων περιστατικών αναλαμβάνουν πλέον μόνο βαθμοφόροι αστυνομικοί ενώ δόθηκαν οδηγίες όπως οι αστυνομικοί αποφεύγουν τους μαζικούς ή τυφλούς ελέγχους προσώπων λόγω της εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής καταγωγής τους.