Αβραμόπουλος για προσφυγικό: «Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την Ιταλία μόνη»

Με το προσφυγικό να έχει αναζωπυρωθεί για την Ιταλία, στην οποία καταγράφονται όλο και περισσότερες αφίξεις και γύρω από την οποία η πίεση άλλων χωρών -όπως η Αυστρία- εντείνεται, ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως η Ρώμη «χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων των μελών και δεν επιτρέπεται να την αφήσουμε μόνη». Σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt τόνισε ότι το σύστημα του Δουβλίνου είναι «άδικο» και είχε καταρτιστεί υπό «εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές».

Ανέφερε επίσης ότι κατά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο Παρίσι συμφωνήθηκαν τέσσερα βασικά σημεία: η επεξεργασία κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ, να βοηθηθεί η Λιβύη στον έλεγχο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της, να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η πολιτική του επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών και να επιταχυνθεί η μετεγκατάστασή τους. Για αυτά τα μέτρα θα συζητήσουν στο Ταλίν οι 28 υπουργοί Εσωτερικών.

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας χαρακτήρισε το Δουβλίνο «άδικο σύστημα το οποίο μεταφέρει το κύμα των ροών στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Τώρα πρέπει όμως να βοηθήσουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ». Κατονόμασε δε την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ουγγαρία ως τις χώρες οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας, τονίζοντας, σχετικά με την παραπομπή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι «δεν με κάνει βέβαια ευτυχή, πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι απέναντι στις χώρες οι οποίες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των επαναπατριζόμενων, διότι επιστέφουν πάρα πολύ λίγοι. Έχουν γίνει 168 πτήσεις και έχουν επιστρέψει 7.886 μετανάστες στις πατρίδες τους. Το να αυξηθεί ο αριθμός είναι μια μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα πρέπει να οργανώσουμε τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να υποδέχονται τους συμπατριώτες τους. Στο θέμα αυτό ερχόμαστε όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη πολιτικής βούλησης των χωρών προέλευσης η οποία δυσκολεύει την αποστολή μας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.