ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Καλεί για συνεργασία με τις χώρες προέλευσης

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τους επαναπατρισμούς των μεταναστών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στην Ιταλία «δεν είναι πλέον βιώσιμη».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η επιστροφή προς τις χώρες προέλευσης είναι μια απαραίτητη όψη μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει συλλογικά να αυξήσουν τις επιστροφές επειδή επαναπατρίζονται υπερβολικά λίγοι μετανάστες» προσθέτει.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές οφείλονται κυρίως σε μεταναστεύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους και οι μετανάστες αυτοί «πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατόν, μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες».

Για να αυξηθούν οι επιστροφές, «η μεγαλύτερη πρόκληση» είναι «να επιτευχθεί η συνεργασία των χωρών προέλευσης ώστε να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι από τις χώρες αυτές «λείπει η πολιτική βούληση».