ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – Νέα έξαρση των προσφυγικών ροών

Οκτώ χιλιάδες τριακόσιοι άνθρωποι διασώθηκαν νότια της Σικελίας σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών από πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, της Frontex και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεκατρείς άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από την θάλασσα.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η έξαρση στις προσφυγικές ροές οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δουλέμποροι που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες επωφελήθηκαν των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας έχουν ξεπεράσει τις τριάντα πέντε χιλιάδες. Συνολικά στις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας φιλοξενούνται εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Πάνω από χίλιοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο αποβιβάσθηκαν χθες στο Λιμάνι της Μεσσίνα της Σικελίας, τετρακόσιοι πενήντα ένας στο Πόρτο Εμπέντοκλε, κοντά στον Ακράγαντα και άλλοι τετρακόσιοι δέκα στο Ρήγιο της Καλαβρίας. Στο Ποτσάλο της Σικελίας, τέλος, αποβιβάσθηκαν πεντακόσιοι είκοσι έξι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συνελήφθησαν τέσσερις δουλέμποροι με καταγωγή από την Νιγηρία και της Σενεγάλη.