ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ – Σε αναζήτηση λύσεων οι Ευρωπαίοι

Συνολικά 25 επιτυχείς επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών οργανώθηκαν μέσα Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στα ανοικτά των λιβυκών ακτών διασώθηκαν 3.315 μετανάστες.

Οι διασώστες της γαλλο-γερμανο-ιταλικής πρωτοβουλίας SOS Mediterranee έσωσαν σχεδόν 1.000 μετανάστες από εννέα σκάφη, ανάμεσά τους σχεδόν 200 παιδιά και έφηβοι. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Ιταλία.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή φαίνεται να διευκολύνουν τους διακινητές που φορτώνουν τα δουλεμπορικά από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό την Ευρώπη.

Ήδη τους πρώτους μήνες του 2017 έχουν φθάσει στην Ιταλία περίπου 16.000 μετανάστες. 520 μετανάστες δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Πέρσι πάνω από 5.000 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στη Μεσόγειο, οι περισσότεροι που καταγράφηκαν ποτέ σ’ ένα χρόνο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ευρωπαϊκών κρατών μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο και εκπροσώπους βορειοαφρικανικών χωρών συζητούν σήμερα στη Ρώμη τρόπους για να ανασχεθεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας πρότεινε τη δημιουργία μιας μόνιμης «ομάδας επαφής» μεταξύ ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και από κοινού το πρόβλημα.