Χορήγηση προσωρινής βίζας σε 200.000 πρόσφυγες εξετάζει η Ιταλία

Πάνω από επτά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κατέφθασαν τις τελευταίες ημέρες στις ακτές της Ιταλίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των ξενοφοβικών φαινομένων ενώ η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης βίζας σε 200.000 πρόσφυγες.

Αναλυτικότερα, ο βρετανικός τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης μελετά αυτή την νέα στρατηγική, να χορηγήσει δηλαδή προσωρινή βίζα σε διακόσιες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ιταλία με κύριο στόχο να μπορέσουν να κινηθούν ελεύθερα στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους Τάϊμς του Λονδίνου, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Mάριο Τζίρο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ενδεχόμενο που εξετάζεται.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βασιστεί σε μια παλαιότερη ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία είχε εγκριθεί μετά τον πόλεμο στην  πρώην Γιουγκοσλαβία ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων.

Είναι σαφές βέβαια, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ιταλία όμως, όπως τονίζουν πολλοί παρατηρητές, διαπιστώνει ακόμα μια φορά ότι υπάρχει έλλειμμα αλληλεγγύης καθώς χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Κροατία είναι απρόθυμες να ανοίξουν τα λιμάνια τους.

Η όλη συζήτηση για την προσωρινή βίζα,  κατά συνέπεια, ίσως ευαισθητοποιήσει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία όσο αφορά τα ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα. Ίσως ακόμα να συμβάλει στην αναζήτηση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής λύσης η οποία θα λειτουργεί επι της ουσίας, όχι μόνον στα χαρτιά.