ΔΑΝΙΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

Ο Άι Γουέι Γουέι τοποθέτησε πάνω από 6.000 σωσίβια που συγκέντρωσε από πρόσφυγες στη Λέσβο, σε όλη την πρόσοψη του μουσείου Kunsthal Charlottenborg.

Πρόκειται για έναν σύγχρονος καλλιτέχνη με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προσφυγικά θέματα. Ακτιβιστής, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, έγινε παγκόσμιο σύμβολο στην καταπολέμηση της βίας και τη στήριξη των προσφύγων με κάθε κόστος.

Έζησε επί μήνες μαζί τους μέσα σε λάσπες στις σκηνές της Ειδομένης και τις Λέσβου. Ο ίδιος δεν έχει περάσει εύκολα. Εχει εκδιωχθεί ως παιδί με την οικογένειά του, τον έχει δείρει η Κινεζική αστυνομία για έργο του μέχρι που χειρουργήθηκε για τα τραύματά του, επιχείρησαν την ηθική του απαξίωση, τον φυλάκισαν.

Αυτή τη φορά, η νέα του εγκατάσταση στήνεται στο κέντρο μιας ιστορικής συνοικίας στο παραλιακό μέτωπο της Κοπεγχάγης. Η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε στις 20 του μηνός, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, και θα παραμείνει έως την 1η Οκτωβρίου.

Ο «Ανατέλλων ήλιος» όπως ονομάζεται η εγκατάσταση, φράσσει, συμβολικά, το πλέγμα των παραθύρων του μουσείου στην πλευρά που βλέπει στη θάλασσα.

Είναι συνέχεια της προσπάθειας του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή, να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερο κόσμο, στην χωρίς προφανές τέλος προσφυγική κρίση.

Προηγούμενες παρόμοιες παρεμβάσεις του, ήταν μεταξύ πολλών άλλων, το ότι γέμισε μια αίθουσα τέχνης στη Νέα Υόρκη με χιλιάδες ενδύματα που είχε συγκεντρώσει από προσφυγικούς καταυλισμούς ή το ότι «τύλιξε» την πρόσοψη του Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία με σωσίβιες λέμβους.