ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ – Εντατικοποιούνται οι δράσεις της Εκστρατείας «ΑWARE»

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του» είχε πει κάποτε ο  Nelson Mandela, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Σε αυτό το πνεύμα και με κεντρικό μήνυμα  το «Accept, Respect, Integrate – Αποδέχομαι, Σέβομαι, Συμμετέχω»  , η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «AWARE» για πρόσφυγες, μετανάστες και αιτητές ασύλου συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσης κατά του Ρατσισμού (European Action Week Against Racism) που πραγματοποιείται μεταξύ 18 και 26 Μαρτίου 2017.

Έχοντας ως επίκεντρο την Διεθνή Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου σε ανάμνηση της δολοφονίας 70 νεαρών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσης κατά του Ρατσισμού αποτελεί ορόσημο των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα υπέρ της οικουμενικής ισότητας των ανθρώπων και της εξάλειψης κάθε μορφής ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η Εκστρατεία «AWARE» ενώνει τη φωνή της με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στη μάχη ενάντια στις φυλετικές ανισότητες και τη μισαλλοδοξία και εντατικοποιεί τις δραστηριότητές της, που έχουν ως κεντρικό στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των νέων, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και την προώθηση του σεβασμού στην πολιτιστική πολυμορφία, μακριά από ταμπέλες και προκαταλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να καταστήσει τη νεολαία συνοδοιπόρο στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των κρουσμάτων ρατσισμού, η Ομάδα Έργου της Εκστρατείας «AWARE» πραγματοποιεί 3 νέα σεμινάρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες/αιτητές πολιτικού ασύλου. Τα σεμινάρια θα γίνουν την Τρίτη 21/03 στο Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αντίστοιχα και την Πέμπτη 23/03 στο ΤΕΠΑΚ.

Κορύφωση των δραστηριοτήτων της Εκστρατείας «AWARE», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δράσης κατά του Ρατσισμού, θα αποτελέσει η δημοσιογραφική διάσκεψη για την επίσημη παρουσίαση της εκστρατείας την Πέμπτη 30 Μαρτίου και ώρα 9:30 – 10:30, στη Δημοσιογραφική Εστία Λευκωσίας.

Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της εκστρατείας «AWARE» περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κυκλοφορία ενημερωτικών δελτίων και ρεπορτάζ, παραγωγή ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, διαδραστικά συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

Την παγκύπρια Εκστρατεία “AWARE” συγχρηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.