ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ “AWARE” ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις

Με το προσφυγικό ακόμα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων, η ομάδα “AWARE” συνεχίζει την μεγάλη παγκύπρια δράση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας η Αποδοχή, ο Σεβασμός και η Συμμετοχή στον αγώνα κατά των διακρίσεων και βασικός της στόχος ένας καλύτερος κόσμος για όλους.

Οι μαθητές του Γυμνάσιου Αγίου Βασιλείου, του τρίτου σταθμού της εκστρατείας μας, αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό δείγμα ότι οι νέοι είναι η ελπίδα για την εξάλειψη του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Παρακολούθησαν με προσοχή το σεμινάριο το οποίο είχε ως βασικό περιεχόμενο την επεξήγηση των όρων μετανάστης-πρόσφυγας/αιτητής ασύλου και εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους και την προοδευτική τους σκέψη. Συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό διάλογο, ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα βίντεο που προβλήθηκαν ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση.

Καταληκτικό κομμμάτι του σεμιναρίου αποτέλεσε ένα βιωματικό εργαστήρι, στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία κατά την διάρκεια  ενός   παιχνιδιού βιωματικής απεικόνησης της κοινωνίας και των μειονοτήτων και να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία μας.

Η εκστρατεία “AWARE!” Σέβομαι – Αποδέχομαι – Συμμετέχω συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Κεντρικός πυλώνας της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τόσο των νέων όσο και της κοινής γνώμης για τους πρόσφυγες/αιτητές ασύλου και τους μετανάστες.

.