ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Καταπολέμηση του ρατσισμού με έργα

Θεσμοί, σχολείο και κοινωνία κόντρα σε ρατσιστικά φαινόμενα

Την παρουσίαση προγραμμάτων που στρέφονται ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις πρόβαλε η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες  «Αware» κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, τόνισε τις ενέργειες του Υπουργείου στην καταπολέμηση αντιμετώπισης ρατσιστικών φαινομένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή του «Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού» καθώς στις ενέργειες του Υπουργείου για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εκστρατείας «Aware» Κυριάκος Πιερίδης, αναφέρθηκε στον εξωστρεφή χαρακτήρα την εκστρατείας που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η εκστρατεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προώθηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραγωγή ντοκιμαντέρ και άλλες δράσεις που εμπλέκουν την νεολαία, που είναι και η κύρια ομάδα ενδιαφέροντος της εκστρατείας.

Η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προς την κατεύθυνση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα χειρισμού παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε τη σημασία που έχουν τα προγράμματα αυτά, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τη δράση που αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, η Χριστίνα Μάρκου, Συντονίστρια του Τμήματος Προστασίας του Παιδιού στην οργάνωση «Hope for Children», αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα ανήλικα, μία κατηγορία παιδιών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και χρήζουν προστασίας από την πολιτεία. Συγκεκριμένα η κ. Μάρκου έκανε αναφορά στη στέγη φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, ενώ παράλληλα παρουσίασε το πρόγραμμα αναδοχής ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο.

Την Παγκύπρια Εκστρατεία «Aware» συγχρηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.