ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ FORUM ΕΙΝΑΙ «AWARE”! Οι νέοι αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα

Η εκστρατεία “AWARE” συνεχίζει δυναμικά με στόχο να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα και να υπάρξει σωστή και σφαιρική ενημέρωση των νέων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες/αιτητές πολιτικού ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το δεύτερο στην σειρά σεμινάριο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο σχολείο Forum στην Λευκωσία. Η ομάδα “Aware” μετέφερε το μήνυμα της Αποδοχής και του Σεβασμού στην διαφορετικότητα και έκανε έκκληση στους μαθητές για Συμμετοχή στις δράσεις της εκστρατείας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Βασικό περιεχόμενο του σεμιναρίου ήταν η διάκριση των όρων μετανάστης πρόσφυγαας/αιτητής πολιτικού ασύλου. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε ένα διαδραστικό διάλογο στην διάρκεια του οποίου ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν βάσει των επίκαιρων εξελίξεων του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου προβλήθηκε βίντεο με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση.

Το επόμενο σκέλος του σεμιναρίου περιλάμβανε την συμμετοχή των μαθητών σε ένα βιωματικό εργαστήρι στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν μέσω του παιχνιδιού των ρόλων, την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού και της απόρριψης. Ο στόχος ήταν η ταύτιση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία μας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την χορήγηση ερωτηματολογίου πριν και μετά την παρουσίαση του σεμιναρίου για να διαφανούν οι απόψεις και τα συναισθήματα των μαθητών επί του θέματος.

Την μεγάλη αυτή Παγκύπρια δράση της εκστρατείας “AWARE” συγχρηματοδοτούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και η Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Κεντρικός άξονας της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ιδίως των νέων για τους πρόσφυγες/αιτητές ασύλου και τους μετανάστες.