«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος» – Αντιρατσιστική διαδήλωση στις ΗΠΑ

Ο αντίκτυπος του φόβου μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την κοινωνία και την πολιτική. Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Ευρώπη που καλλιέργησαν αυτό το συναίσθημα μπορεί να εξηγήσουν για παράδειγμα γιατί μια πρόσφατη έρευνα του Chatham House κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι υποστηρίζουν απαγόρευση στη μετανάστευση από χώρες που έχουν στην πλειονότητά τους μουσουλμανικό πληθυσμό. Το αίσθημα του φόβου διχάζει την κοινωνία και εντείνει τις προκαταλήψεις εξυπηρετώντας ακριβώς το είδος της πολιτικής που προωθούν οι ακροδεξιοί εθνικιστές οι οποίοι έχουν γίνει πλέον δημοφιλείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Αντιτιθέμενοι σε αυτήν την εξέλιξη περίπου 40.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βοστόνη για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, μια κινητοποίηση που αμαυρώθηκε από αψιμαχίες με την αστυνομία εν μέσω του ηλεκτρισμένου κλίματος στις ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια της Σάρλοτσβιλ και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος», «γυρίστε σπίτια σας, ναζί» μπορούσε κανείς να διαβάσει στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε μια έκκληση να κινητοποιηθούν εναντίον μιας συγκέντρωσης υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης», έναν όρο που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα για εκείνους που αντιτίθενται στην πολιτική ορθότητα και εκφέρουν συχνά ρατσιστικές απόψεις.

Μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι της άκρας δεξιάς συμμετείχαν τελικά στη συγκέντρωση, παρότι οι οργανωτές της ανέμεναν μαζική συμμετοχή, ενώ τερματίστηκε 30 λεπτά νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.
Οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ειρηνική αποχώρηση των ακρδεξιών αλλά ξέσπασαν αψιμαχίες. Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση ροπάλων και άλλων μέσων καταστολής ταραχών