ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ – Η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου

Την γρήγορη αναθεώρηση από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών της απόφασης για απαγόρευση έλευσης στη Βρετανία προσφύγων που ζουν στο έδαφος της βάσης της Δεκέλειας, διέταξε την περασμένη Πέμπτη το Δικαστήριο Εφέσεων της χώρας.

Η απόφαση αφορά έξι οικογένειες με καταγωγή από το Ιράκ, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Συρία, τα μέλη των οποίων ήταν μεταξύ 75 ανθρώπων που διασώθηκαν στις ακτές της Κύπρου τον Οκτώβριο του 1998 ενώ βρίσκονταν σε αλιευτικό σκάφος που κατευθυνόταν προς την Ιταλία.

Έκτοτε οι οικογένειες ζουν σε εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης Δεκέλειας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, οι κυβερνήσεις του Λονδίνου επί 18 χρόνια έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους ως πρόσφυγες.

Το αίτημά τους για εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίφθηκε το Νοέμβριο του 2014 από την τότε Υπουργό Εσωτερικών και νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δεσμούς με τη χώρα και ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν άσυλο και να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη περιοχή της Κύπρου.

Καθώς οι βάσεις Δεκέλειας είναι στρατιωτικές βάσεις, δεν έχουν σχεδιαστεί για μόνιμη κατοίκηση και, ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Επίσης τα δικαιώματά τους περιορίστηκαν και δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν.

Η UNHCR καλωσόρισε την απόφαση του Εφετείου του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε για την ανάγκη μίας βιώσιμης λύσης για τους πρόσφυγες.