Πρόσφυγες και ΜΜΕ:

Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων μεταναστών και προσφύγων, σε ένα ανοιχτό διαδραστικό διάλογο για την ανάγκη καλλιέργειας σεβασμού και καταπολέμησης του ρατσισμού, ολοκληρώθηκε στο Σπίτι της ΕΕ η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωση και ευαισθητοποίησης «Aware».

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του δεύτερου έτους της εκστρατείας είχε στο επίκεντρο τον ρόλο των ΜΜΕ γύρω από το ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων και τη μεγάλη σημασία της αντικειμενικής και ανθρώπινης προσέγγισής του.

H εκδήλωση έγινε παρουσία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ιερόθεου Παπαδόπουλου και της Κάτια Σάχα, αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Πιερίδης, Συντονιστής της Ομάδας «Aware» παρουσίασε τις δράσεις της εκστρατείας κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κάποιες από τις ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που παράχθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας φέτος.

Στην ημερίδα, εκπρόσωποι των προσφύγων και των μεταναστών έθεσαν τις προσδοκίες που έχουν από τα κυπριακά ΜΜΕ, ζητώντας την αντικειμενική προσέγγιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ιδίως για τη στέγαση και τη σίτισή τους, καθώς και την πρόσβασή τους στην εργασία και τη συνολική αντιμετώπισή τους, για να αποτραπούν τα φαινόμενα περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Χρίστος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Γιώργος Παυλίδης αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην ενημέρωση.

Η ημερίδα κορυφώθηκε με μια σεμνή τελετή, στην οποία τιμήθηκαν δημοσιογράφοι που ξεχώρισαν για τη δημοσιογραφική τους έρευνα και αρθρογραφία.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι Πάμπος Βάσιλας και Αντιγόνη Δρουσιώτου της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Κάτια Σάββα και Σόφη Ορφανίδη της εφημερίδας «Πολίτης», ο Μάριος Δημητρίου από τις «24 Ώρες», ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Όλγα Κωνσταντίνου του «Alpha» Κύπρου, η Μαρία Ονουφρίου της εφημερίδας «Σημερινή», ο Κώστας Κωνσταντίνου του διαδικτυακού «Διάλογος και ο Γιώργος Πιρίσιης της εφημερίδας «Αλήθεια».

Τιμήθηκαν επίσης οι αθλητές Ανδρέας Μισάρα και ο Μίλαν Τραΐκοβιτς για τη συμμετοχή και τη διάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ AWARE

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

«Με έργα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού»

 

L1010136L1010143L1010195L1010145L1010132

 

Στις 21 Μαρτίου, στη Δημοσιογραφική Εστία, πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη «Με έργα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού», της Εκστρατείας “AWARE”.  Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηυθύναν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, η Επίτροπος Διοικήσεως – Αρχή Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων Μαρία Λοττίδη, ο Επικεφαλής UNHCR στην Κύπρο Damtew Dessalegne και ο Επικεφαλής Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού. Την παρουσίαση του έργου πραγματοποίησε η συντονίστρια της εκστρατείας Ματίνα Ζησιάδου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ UNHCR ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ AWARE

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ”HOPE FOR CHILDREN”