Δυο χρόνια χωρίς τον μικρό Αϊλάν

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο από τον θάνατο του μικρού  Αϊλάν Κούρντι, του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία, που ξεβράστηκε νεκρό στις ακτές της Τουρκίας. Ο Αϊλάν έγινε σύμβολο του σκληρού προσώπου της προσφυγιάς και τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Έκτοτε τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη. Η UNHCR επεσήμανε ότι αν και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει «μειωθεί δραστικά» μετά τον θάνατο του Αϊλάν, συνεχίζονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι αν εξακολουθήσουν να είναι κακές οι συνθήκες σε χώρες όπως η Συρία, οι άνθρωποι «θα συνεχίσουν να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους». «Πολλά από τα παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ταξιδεύουν μόνα τους, κάτι που καθιστά το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο και τρομακτικό», τονίζει η UNHCR και προσθέτει: «Αυτό ισχύει για το 92% των 13.700 παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης τους επτά πρώτους μήνες του 2017».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, με το 82% εξ αυτών να ξεκινούν από τη Λιβύη.