ΕΕ:Απόρριψη της προσφυγής Σλοβακίας – Ουγγαρίας κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων

Ως απάντηση στην προσφυγική κρίση που έπληξε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών. Η απόφαση αυτή προέβλεπε τη μετεγκατάσταση εντός περιόδου δυο ετών 120.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τα δύο αυτά κράτη-μέλη προς τα άλλα κράτη-μέλη.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία όπως και η Τσεχία και η Ρουμανία καταψήφισαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου την απόφαση αυτή. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία είχαν προχωρήσει σε προσφυγές στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δύο χωρών σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων ενώ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν αυτή την απόφαση.Με τις εξελίξεις αυτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος των χωρών που δεν δέχονται πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «Αν τα κράτη-μέλη που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης οδηγώντας την Πολωνία την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

Παρά την κατηγορηματική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. «Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική» δήλωσε η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κοινοποίησε πως θεωρεί πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη. Τέλος η Σλοβακία ανακοίνωσε πως σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα.