ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Πώς η τεχνολογία συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Γνωρίζοντας ότι πολλοί πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα,εθελοντές από όλο τον κόσμο άρχισαν να αναπτύσσουν εφαρμογές και άλλα εργαλεία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στις μετακινήσεις τους, προσθέτοντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο στα χέρια τόσο των ίδιων των προσφύγων, όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι εφαρμογές βοηθούν ήδη τους πρόσφυγες να συγκεντρώσουν χρήσιμες πληροφορίες, να επανασυνδεθούν με την οικογένειά τους, και να δημιουργήσουν μια νομική ταυτότητα σε νέες χώρες.  Παράλληλα νέες τεχνολογίες που είναι σε εξέλιξη υπόσχονται να πάρουν τη θέση των μεταφραστών και ίσως ακόμη και των νοσηλευτών και γιατρών.

Οι εφαρμογές αυτές είναι:

  1. Infoaid: παρείχε αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες, καθοδήγηση για τους πρόσφυγες, καθώς και προειδοποιήσεις για την αποφυγή λαθρεμπόρων. Η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες. Προς το παρόν η εφαρμογή είναι ανενεργή λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
  2. Meshpoint: η εφαρμογή φιλοδοξεί να παρέχει ίντερνετ μέσω ενός πρωτότυπου router που θα χρησιμοποιεί λογισμικό ”ανοιχτού κώδικα”.
  3. HealthIntelligence: οι δημιουργοί της εφαρμογής ελπίζουν να συνεργαστούν με τις τοπικές κυβερνήσεις και τις οργανώσεις υγείας να χτίσει ένα chatbot που παρέχει έγκυες πρόσφυγες με ιατρικές, νομικές και άλλες συμβουλές στη μητρική τους γλώσσα.
  4. Trace the Face: εκδίδει τις εικόνες σε απευθείας σύνδεση των ανθρώπων που ψάχνουν για τους αγνοούμενους συγγενείς τους, επιτρέποντάς τους να αναζητήσουν φωτογραφίες,  φιλτράροντας με κριτήρια όπως το φύλο, την ηλικία και τη χώρα προέλευσης.