ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – Νέο κύμα μετανάστευσης από το Ιράν

Ένα νέο κύμα τριών εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων από το Ιράν αναμένεται να έρθει στην Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ.

Σε δηλώσεις του στο CNN Turk ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είπε πως πρόκειται για Αφγανούς πρόσφυγες προερχόμενους από τα ανατολικά του Ιράν.

Ο Καϊνάκ εξέφρασε επίσης τους προβληματισμούς και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την αδιαφορία που δείχνει το Ιράν όσον αφορά στη μετανάστευση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ιρανική κυβέρνηση όχι απλώς αγνοεί, αλλά βοηθάει τη μετανάστευση προς την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες για συνολικά 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στη χώρα από τις επαρχίες Ιγκντίρ και Αγκρί στα σύνορα το 2016. Ο αντιπρόεδρος Καϊνάν τόνισε ωστόσο πως οι μετανάστες δεν επιθυμούν να μείνουν στην Τουρκία, αλλά τη χρησιμοποιούν ως χώρα διέλευσης.

«Η Ευρώπη και ο κόσμος θα έπρεπε να το σκεφτούν. Θέλουν να έρχονται στην Τουρκία ως χώρα διέλευσης, και δεν θέλουν να μένουν στην Τουρκία. Θέλουν να περάσουν στη Δύση, και για αυτούς η Τουρκία είναι ένα σημαντικό σύνορο, που σηκώνει ένα σημαντικό κόστος» επεσήμανε ο Καϊνάκ.