ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – Φαβορί για τη νίκη ο ακροδεξιός υποψήφιος

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 12 εκατομμύρια Ολλανδοί με σκοπό να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση που θα τους εκπροσωπήσει, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2017 για την ΕΕ.

Φαβορί για τις εκλογές θεωρείται ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς, που ηγείται του αντι-ισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο Βίλντερς θέλει να σταματήσει τη μουσουλμανική μετανάστευση, να κλείσει όλα τα τζαμιά και να απαγορεύσει το Κοράνι το οποίο συγκρίνει με τον έργο «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις παρά την καταδίκη του Βίλντερς τον περασμένο Δεκέμβριο για ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος των Μαροκινών των Κάτω Χωρών.

Τα περισσότερα κόμματα αρνούνται ότι πρόκειται να τον βοηθήσουν να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως ο Βίλντερς έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Οι Ολλανδοί μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες από την Ολλανδία, δήλωσε ότι έχουν άσχημη άποψη για τους μουσουλμάνους σε μια έρευνα του Pew Research.

Όσον αφορά την εισροή των προσφύγων στην ΕΕ, η Ολλανδία έλαβε περίπου 33.000 αιτήματα ασύλου κατά το έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο 2016, σύμφωνα με την Eurostat.