‘’ΕΚΟΨΑΝ’’ ΑΦΓΑΝΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – Δεν τους χορηγήθηκε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ

Μια ομάδα έξι κοριτσιών από το Αφγανιστάν προσπαθούσε επί μήνες να ολοκληρώσει μια ρομποτική κατασκευή με την οποία θα συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Global που θα διεξαχθεί στην Αμερική. Και ενώ τα κορίτσια κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το δύσκολο έργο τους, οι αμερικανικές αρχές τους αρνήθηκαν τελικά τη χορήγηση άδειας εισόδου στις ΗΠΑ, αναγκάζοντάς τις να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω Skype.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Joe Sestak, που είναι και πρόεδρος του διαγωνισμού, δήλωσε οτι είναι βαθιά λυπημένος που δεν χορηγήθηκε βίζα στην Αφγανική ομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε τη μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράν, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη, καθώς και προσφύγων απ’ όλο τον κόσμο. Το Αφγανιστάν όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών αυτών και επιπλέον, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, ομάδες από το Ιράν το Σουδάν και τη Συρία έλαβαν άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε 112 επιχειρηματικές βίζες για Αφγανούς επισκέπτες το Μάιο, πολύ λιγότερες από ό, τι για τη Συρία ή το Ιράν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.