ΕΛΛΑΔΑ: ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Χιλιάδες δίκες εναντίον διακινητών

Με ποινές εξοντωτικές και γερά πρόστιμα «απαντά» η Δικαιοσύνη στους δουλέμπορους και στις τουρκικές απειλές για αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων.

Ενώ διαπιστώνεται τελευταία αύξηση των ροών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, η Δικαιοσύνη κατακλύζεται από δίκες κατά δουλεμπόρων.

Τα δικαστήρια σκληραίνουν ολοένα και περισσότερο τη στάση τους απέναντι στους διακινητές, καθώς τις περισσότερες φορές αναγνωρίζουν επιβαρυντικές περιστάσεις στην εγκληματική δράση τους.

Οι καταδίκες, που συχνά φθάνουν σε μερικές εκατοντάδες χρόνια κάθειρξης προσδιορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των διακινουμένων προσώπων-θυμάτων τους, τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς και τον βαθμό διακινδύνευσης της ζωής τους.

Αίσθηση προκαλούν οι δικαιολογίες που επικαλούνται οι διακινητές, φθάνοντας στο σημείο να παραστήσουν ότι δήθεν είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες ή να υποστηρίξουν ότι αναγκάστηκαν να κάνουν τη μεταφορά έναντι αμοιβής, γιατί είχαν μεγάλες οικονομικές ανάγκες, γιατί χρωστούσαν λεφτά, γιατί τους υποχρέωσε η μαφία με απειλές, γιατί οι πρόσφυγες-μετανάστες μπήκαν στο σκάφος ενώ κοιμόντουσαν και δεν τους αντιλήφθηκαν, γιατί δεν ήξεραν πως στην Ελλάδα η μεταφορά χωρίς νόμιμα έγγραφα, θεωρείται τόσο σοβαρό αδίκημα.

Στις αναρίθμητες περιπτώσεις κατηγορουμένων, συγκαταλέγονται Τούρκοι, αλλά και πολλές ακόμα εθνότητες, όπως Ιρακινοί, Σύροι, Αφγανοί, Ελληνες και Ουκρανοί, ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ψαράδες, ξυλουργοί, εργάτες -κατά δήλωσή τους- με συνεργάτες ακόμα και γυναίκες, ανήλικους, 75χρονους ή και κωφάλαλους.

Το ρεκόρ των σχετικών ποινών κατέχει η κάθειρξη 2.174 ετών που επέβαλε δικαστήριο στη Β. Ελλάδα σε Σύρο για μεταφορά 432 αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσω Εβρου και έναντι αμοιβής 1.500 ευρώ ανά άτομο, με μερικές εκατοντάδες χρόνια ηπιότερη ποινή στον Τούρκο συνεργό του.