ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – «Μωσαϊκό Πολιτισμών στην ελεύθερη Αμμόχωστο»

Με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξη των προσφύγων, αιτητών ασύλου και μεταναστών στην τοπική κοινωνία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστο, ο Δήμος Παραλιμνίου έθεσε σε υλοποίηση το ανανεωμένο πρόγραμμα «Μωσαϊκό Πολιτισμών».

Οι υπηρεσίες και οι δράσεις του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσία των Δημάρχων και από τους τέσσερις Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές αρχές για την έμπρακτη καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και ζουν και εργάζονται στην επαρχία τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που ο Δήμος Παραλιμνίου σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Νάπας, Δερύνειας,  Σωτήρας και την ENOROS Consulting Ltd, προσφέρουν υπηρεσίες και οργανώνουν δραστηριότητες για την ενεργό ένταξη και στήριξη της κοινωνικής συνοχής, καλύπτοντας όλη την επαρχία τους.

Κατά την πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα ένταξης ήταν ιδιαίτερα επιτυχές καθώς επωφελήθηκαν 80 μετανάστες, διπλάσιοι από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, επεσήμανε ότι η ένταξη είναι μια συνεχής αμφίδρομη διαδικασία με τους μετανάστες, στην οποία οι Δημότες της επαρχίας ανταποκρίθηκαν μαζικά και δραστήρια αναπτύσσοντας ειλικρινή αισθήματα αποδοχής. Επίσης οι Δήμοι απέδειξαν την ικανότητά τους να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική για ευάλωτες ομάδες.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, υπογράμμισε την εξαιρετική διαδημοτική συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος και τον θετικό αντίκτυπό του για καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ανάδειξη της ελκυστικότητας της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, χαρακτήρισε εξαιρετικό το έργο που υλοποιείται, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και τον πλούτο των ανταλλαγών ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκκας, τόνισε την μαζική αποδοχή και συμμετοχή των ντόπιων μαζί με τους μετανάστες στις πολυπολιτισμικές δραστηριότητες του Δήμου.

Εκ μέρους της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, η Ελεονώρα Παπαδημητρίου υπογράμμισε τη συμβολή με αυξημένους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης στη χρηματοδότηση και τον επιμερισμό της πίεσης λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ENOROS Κωνσταντίνος Κλουδάς παρουσίασε την ευρεία γκάμα υπηρεσιών, δράσεων και εκδηλώσεων του προγράμματος για ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, κοινωνικής στήριξης και προσανατολισμού, διαπολιτισμικές εκδηλώσεις και ενέργειες ανάπτυξης αισθήματος αποδοχής, φεστιβάλ – εκδηλώσεις διαλόγου και ανταλλαγών καθώς και την εκπόνηση ενός οδηγού υπηρεσιών με βασικές πληροφορίες όπως στέγαση, μεταφορές, υπηρεσίες υγείας κ.α.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα εξελιχθεί όλο το τρέχον έτος έως τις αρχές του 2018.