Ένας λαχανόκηπος για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Λάρνακας

Κύπριοι και μη Κύπριοι ένωσαν μαζί τις δυνάμεις τους στο κέντρο της Λάρνακας για να δημιουργήσουν ένα νέο αστικό κήπο όπου οι οικογένειες των προσφύγων θα μπορούν να φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά.

Το Πρόγραμμα Όαση για τους Πρόσφυγες, έργο το οποίο είναι εξ ολοκλήρου εθελοντικό, έλαβε αρχικά υποστήριξη από την Εκκλησία της Χάριτος στη Λάρνακα πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τώρα υποστηρίζεται από πέντε χριστιανικές κοινότητες της Λάρνακας – την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, την Αγία Τριάδα, την Κοινοτική Εκκλησία της Λάρνακας και την οικιακή εκκλησία.

Σήμερα το κοινό σχέδιο βοηθά από 30 έως 80 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Στα τέλη Μαΐου, οι εθελοντές αφιέρωσαν μια μέρα στην μετατροπή ενός μεγάλου χώρου γύρω από ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο της Λάρνακας σε ένα λουλούδι για την Λάρνακα και έναν λαχανικό παράδεισο για τους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

“Ο Σύνδεσμος Permaculture Κύπρου μας επισκέφθηκε πολλές φορές και έκανε λεπτομερή σχέδια για το τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τον κήπο”, θυμάται ο Heather LewisShayesteh, ένας από τους συντονιστές του Κέντρου Έργων Oasis, το οποίο λειτουργεί από το παλιό σπίτι. Σκοπός τους είναι ένα πρακτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες εργαζομένους στην περιοχή της Λάρνακας.

Μια φορά την εβδομάδα, τη Δευτέρα, το κέντρο προετοιμάζει περίπου 75 σακούλες φρέσκων λαχανικών.Το κέντρο έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των μεταναστών με βάση την Κύπρο. Ο κήπος διαθέτει και ένα «κοινωνικό» καφέ όπου οι επισκέπτες και οι πελάτες μπορούν να μιλήσουν, να παίξουν παιχνίδια ή απλά να χαλαρώσουν. Διατίθενται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Τα ρούχα διανέμονται.

Το κέντρο προσφέρει προβολές ταινιών, αθλητικές εκδηλώσεις, μπάρμπεκιου και μια σειρά από εργαστήρια για άτομα με ειδικές ανάγκες και για ανάπτυξη δεξιοτήτων. Παρέχεται επίσης μια άτυπη υπηρεσία μετάφρασης / διερμηνείας για να βοηθήσει τους πελάτες που χρειάζονται βοήθεια όταν επισκέπτονται νοσοκομεία ή κυβερνητικά γραφεία.