ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ – Γενναιοδωρία και φιλοξενία στους Σύρους πρόσφυγες

Η επικεφαλής του τμήματος Συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία Σιμόνα Γκάτι, δήλωσε ότι η Τουρκία από το 2011 δείχνει εξαιρετική γενναιοδωρία και φιλοξενία στους Σύρους.

Στο Κίλις όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Μεταναστών, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Χασάν Καρά. Η Γκάτι σημείωσε ότι η Τουρκία και η περιοχή έχουν κάνει επιτυχημένα έργα όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Η αξιωματούχος τόνισε ότι το Κίλις είναι υπόδειγμα φιλοξενίας με ότι κάνει για τους Σύρους. Δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τους δήμους όπως αυτόν του Κίλις διότι η γενναιοδωρία της αυτοδιοίκησης αντικατοπτρίζεται και στην φιλοξενία του λαού. Δηλαδή φιλοξενείτε τόσους ανθρώπους, ο πληθυσμός σας έχει σχεδόν διπλασιαστεί και παρόλα αυτά μπορείτε και είστε το ίδιο γενναιόδωροι και φιλόξενοι, γεγονός που δείχνει γιατί το Κίλις είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης».

Ο δήμαρχος του Κίλις από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη λέγοντας πως ο δήμος του Κίλις εκτελεί πολλές δραστηριότητες για τους Σύρους πρόσφυγες. Δήλωσε παράλληλα ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων που εκπονούνται, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε γυναίκες και παιδιά της Τουρκίας και της Συρίας που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι το 60% του πληθυσμού της πόλης αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες και πως βρίσκονται σε επαφή με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων, τονίζοντας πως σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να παράσχουν υποστήριξη ειδικά οι χώρες της Ευρώπης.