ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Τι αποκαλύπτει η οργάνωση UNICEF

Ένας χρόνος έχει περάσει από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το προσφυγικό, με στόχο τη μείωση των μαζικών μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με την οργάνωση UNICEF τα παιδιά πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους απέλασης, κράτησης, εκμετάλλευσης και στερήσεων.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη δήλωσε πως αν και υπήρξε μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των παιδιών που κινούνται προς την Ευρώπη από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξε μια αύξηση των απειλών και του στρες που υπομένουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα επεσήμανε πως η ευάλωτη ομάδα των παιδιών-προσφύγων αντιμετωπίζουν την κράτηση ή απλά απόλυτη παραμέληση.

Η UNICEF τόνισε ότι οι επικείμενες μεταφορές πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επονομαζόμενους κανονισμούς του Δουβλίνου, είναι πιθανό να προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και περαιτέρω πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες.
Το κλείσιμο των συνόρων και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγεί τις οικογένειες προσφύγων να ξεκινήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές με λαθρεμπόρους. Το 2017 περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες – με περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών παιδιά – έχουν φτάσει στην Ελλάδα, παρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορα.

Σημαντική επίπτωση είναι και η έλλειψη εκπαίδευσης στα παιδιά πρόσφυγες. Έχοντας αποκλειστεί στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν ήδη χάσει σχεδόν τρία χρόνια εκπαίδευσης και τώρα αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως διαφορετικές γλώσσες και εκπαιδευτικά συστήματα και ακόμη μια χρονιά χωρίς εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι σημειώνονται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών προσφύγων, περίπου τα μισά από τα 2.100 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 ασυνόδευτων παιδιών σε εγκαταστάσεις με περιορισμό στην κίνηση στις αρχές Μαρτίου (178 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 16 υπό προστατευτική επιμέλεια σε αστυνομικές εγκαταστάσεις).