ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Επαναφέρεται ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ

Άνοιξε ο δρόμος για επιστροφές προσφύγων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα από τη 15η Μαρτίου, έπειτα από σύσταση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη για την επαναφορά του Κανονισμού Δουβλίνο III.

Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Κομισιόν αποφάσισε πως οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί, συστήνοντας στα κράτη-μέλη να επανενεργοποιήσουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, όσοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα, και στη συνέχεια συλληφθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί το κράτος-μέλος να αιτηθεί την επιστροφή τους στη χώρα εισόδου. Το καθεστώς των επιστροφών επανέρχεται ωστόσο για εκείνους που θα περάσουν από ελληνικά σύνορα προς την Ευρώπη μετά τις 15 Μαρτίου 2017 και όχι για το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων που πέρασαν από την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια και στη συνέχεια στην Ευρώπη, όπως ξεκαθάρισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη όσον αφορά την πολιτική που θα τηρήσουν για εκείνους που θα εντοπιστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Το καθεστώς είναι ακόμα ρευστό», τονίζει στην «Καθημερινή» η διευθύντρια της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.

Να τονιστεί τέλος ότι οι επιστροφές μεταναστών δεν προβλέπεται να πραγματοποιούνται μαζικά αλλά κατά περίπτωση και εφόσον δεν πρόκειται για άτομο που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις ότι το άτομο που θα επιστρέψει θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε συγκεκριμένη δομή και θα έχει πρόσβαση στην κατάθεση αιτήματος ασύλου.