Έρευνα: Οι λόγοι που πρόσφυγες και μετανάστες άφησαν τις χώρες τους

Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί ανά τον κόσμο σχετικά με τα αίτια της μετανάστευσης είναι ότι οφείλεται κυρίως σε οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην χώρα τους και η αναζήτηση εργασίας.

Παρόλο που έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια μετά την έναρξη των μεγάλων μεταναστευτικών ροών υπάρχουν λίγα στοιχεία, σε σχέση με τα πραγματικά αίτια που ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) παρουσιάζει τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία διερεύνησε τα αίτια της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότεροι εξ αυτών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Αντιθέτως, το 80% το έπραξαν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, εξαιτίας του πολέμου και της βίας

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, στο πλαίσιο της μελέτης ρωτήθηκαν το 2016 περίπου 750 μετανάστες στην Ελλάδα, στη Σικελία και στη Μάλτα, ενώ διενεργήθηκαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας , «η πλειοψηφία πήρε τον δρόμο της φυγής λόγω διώξεων, πολέμου και πείνας. Ως συχνότερη αιτία αναφέρθηκε ο πόλεμος. Μόλις το 18% συνολικά δήλωσαν οικονομικά κίνητρα» σημειώνει η FAZ.