ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ – Πρόσφυγες δημιουργούν και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία

Ένα διαφορετικό εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του στην αυστριακή πρωτεύουσα. Το ”habibi” και ”hawara” (φίλος στα αραβικά και την αυστριακή ”ντοπιολαλιά” αντίστοιχα), είναι το πρώτο εστιατόριο στη Βιέννη που λειτουργεί από πρόσφυγες.

”Μπορείς να είσαι είτε μέρος της λύσης, είτε μέρος του προβλήματος. Εμείς αποφασίσαμε το πρώτο”, λένε μέλη της ομάδας που έδωσε ”σάρκα και οστά” σ’ ένα εγχείρημα, που στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι – επιχειρηματίες.

Η πρωτοβουλία έλαβε “σάρκα και οστά” τον Μάιο του 2016, με στόχο την αρμονική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία και δη στον επαγγελματικό τομέα. Να τους δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να προετοιμαστούν ώστε, κάποια στιγμή, να μπορέσουν να αναπτύξουν ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αυστρία”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ερνστ, μέλος της πρωτοβουλίας.

Καθώς η εύρεση εργασίας για τους πρόσφυγες είναι δύσκολη, το εστιατόριο ”Habibi & Hawara” δίνει την ευκαιρία  σε πρόσφυγες να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι- επιχειρηματίες, όπως εξηγούν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιχειρηματιών και εστιατόρων, μια ομάδα προσφύγων, μαζί με τους Αυστριακούς συναδέλφους τους, έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του εστιατορίου. Οι Αυστριακοί που είχαν αυτή την πρωτοβουλία ανέλαβαν τη χρηματοδότηση, το στρατηγικό σχεδιασμό και την επίλυση των νομικών εμποδίων για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Πολλές γνωστές προσωπικότητες της Αυστρίας έσπευσαν να στηρίξουν την ιδέα και τη χρηματοδότηση για το αρχικό κεφάλαιο (ύψους 250.000 ευρώ) ανέλαβε ο Martin Rohla της Goodshares GmbH, που σε συνεργασία με τα μέλη της πρωτοβουλίας και το EAF (European Angel Fund) έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία ζωής σε πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Αυστρία.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι εννέα πρόσφυγες.