Ευρω-αφρικανική σύνοδος για το προσφυγικό

Σύνοδος για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τεσσάρων ηγετών ευρωπαϊκών χωρών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και των τριών αφρικανικών χωρών Τσαντ, Νίγηρα και Λιβύης. Τη σύνοδο απασχόλησε η αύξηση των προσφυγικών ροών δια της Μεσογειακής Οδού.

Παρούσα στην σύνοδο ήταν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ανακοίνωσε την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 50 εκατομμυρίων σε Νίγηρα και Τσαντ προκειμένου οι δυο χώρες να διασφαλίσουν τα σύνορά τους προς τη Λιβύη. Όπως αναφέρθηκε, η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια και χρηματοδότηση στους Αφρικανούς εταίρους της, σε αντάλλαγμα τη συνδρομή τους στην εξάλειψη της ροής των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι στηρίζει τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για εκείνους που μετακινούνται για ανθρωπιστικούς λόγους, κάνοντας μία σαφή διάκριση από εκείνους που επιδιώκουν «να φτάσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους». «Μιλάμε για αναπτυξιακή βοήθεια και παράλληλα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όποιοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους», ανέφερε η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μείωση στα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη για να υπογραμμίσει ότι η νέα αυτή τακτική του εκφοβισμού έχει αποτελέσματα. «Με τον τρόπο αυτό εξολοθρεύουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών», δήλωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μια μαγική λύση, αλλά μια δέσμη μέτρων».

Από την συμφωνία της συνόδου προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν ειδικά διαμορφωμένα κέντρα μεταναστών στις Αφρικανικές χώρες όπου τα αιτήματα ασύλου προσφύγων από την Αφρική θα εξετάζονται επιτόπου σε αυτά τα κέντρα, με στόχο να εκμηδενιστεί η μετακίνηση Αφρικανών σε ευρωπαϊκές χώρες. Τη σχετική πρόταση είχε κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, στην δημιουργία περισσότερων «μεταναστευτικών κέντρων» όπου με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ αιτούντων άσυλο  και οικονομικών μεταναστών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισουφού.