Φιλίπο Γκράντι: Οι πλούσιες χώρες να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες

Οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο στην υποδοχή και τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Πρέπει να βασιστούμε στην ηγεσία των ΗΠΑ όσον αφορά την προστασία των προσφύγων», τόνισε ο Γκράντι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που του παραχώρησε στο Μεξικό.

«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός είναι πρόβλημα των φτωχών, όχι των πλουσίων. Αλλά χρειαζόμαστε οι πλούσιοι να κάνουν περισσότερα, να μοιραστούν αυτό το βάρος», πρόσθεσε.

Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε αυτή την περιοχή του κόσμου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε ότι το Μεξικό, επίσης χρειάζεται να αυξήσει την προστασία για τους αιτούντες άσυλο και διεθνή προστασία, ειδικά στα νότια σύνορά του.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν αλματωδώς-κατά 150%-μεταξύ του Νοεμβρίου του 2016 και του Μαρτίου του 2017, σύμφωνα με την COMAR, τη μεξικανική υπηρεσία για τους πρόσφυγες. Ο Γκράντι απέδωσε την αύξηση «στην απίστευτη βία» εναντίον «των πολιτών σε χώρες όπως είναι η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μείωσε το όριο των προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα στους 50.000, από περίπου 85.000 το 2016. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα αναθεωρηθεί η διαδικασία των ελέγχων ασφαλείας στους οποίους υποβάλλονται οι πρόσφυγες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποδοχής «τρομοκρατών».

Ο Γκράντι σημείωσε πως υποστηρίζει την προσπάθεια για τη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να επεκτείνει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Το Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που μπορεί να καταλήξει να υποδέχεται περισσότερους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, προέβλεψε εξάλλου ο Ύπατος Αρμοστής. «Εάν λιγότεροι πηγαίνουν στις ΗΠΑ (…) υπάρχει πιθανότητα το Μεξικό να βρεθεί να φιλοξενεί περισσότερους», εξήγησε.