ΓΑΛΛΙΑ: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ – Ευκολότερη ένταξη στην κοινωνία

Στη Γαλλία, η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μεταναστών είναι συχνά μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς η πρόσβαση στην απασχόληση είναι συχνά δύσκολη λόγω της γλώσσας ή της περίπλοκής γραφειοκρατίας.

Πριν από έναν χρόνο, η Ινές Μεσμάρ μια Γαλλοτυνίσια ανθρωπολόγος ίδρυσε το Νομαδικό εργοστάσιο, (Fabrique nomade) έναν σύλλογο που βοηθά τους νέους μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία, να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να μπορέσουν να ενταχθούν επαγγελματικά στη νέα τους πατρίδα.

Η Ινές είχε την ιδέα αυτή όταν ανακάλυψε τυχαία πως η μητέρα της ήταν μοδίστρα στην πατρίδα της την Τυνησία. Όταν όμως μετανάστευσε στη Γαλλία, δεν μπόρεσε να εξασκήσει το επάγγελμά της και έτσι άλλαξε δουλειά.

Η Ινές συνειδητοποίησε ότι η μητέρα της δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση όταν έτυχε να γνωρίσει τον Γιασίρ που καλλιεργούσε λαχανικά στην περιφέρεια του Παρισιού. Όταν εκείνη έμαθε ότι ο Σουδανός μετανάστης ήταν αγγειοπλάστης στην πατρίδα του, τον παρακίνησε να βρει μια δουλειά όπου θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του. Έτσι η Ινές αποφάσισε να ιδρύσει το Νομαδικό εργοστάσιο όπου σύντομα εντάχθηκαν και δύο άλλοι πρόσφυγες τεχνίτες.

Η δράση του συλλόγου που εστιάζει στην επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών, κινείται γύρω από τρείς άξονες: την υποστήριξη, την ενίσχυση και την προώθηση των τεχνιτών. Ουσιαστικά τους βοηθά να ξεκινήσουν ένα πρότζεκτ και να έρθουν σε επαφή με εταιρίες που θα μπορούσαν να τους προσλάβουν.