“Γυναίκα πρόσφυγας, γυναίκα μετανάστρια στην Κύπρο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βιώματα γυναικών.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες και βιώματα γυναικών, προσφύγων και μεταναστριών ακούστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην γυναίκα πρόσφυγα και τη γυναίκα μετανάστρια στην Κύπρο.

Γυναίκες από την Σομαλία, τη Συρία, το Κονγκό και τις Φιλιππίνες έδωσαν τα δικά τους μηνύματα μέσω των βιωματικών αφηγήσεων τους, εξιστορίζοντας όσα πέρασαν μέχρι να φθάσουν στην Κύπρο, καθώς και τις σκέψεις αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην κοινωνία υποδοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου στη Λευκωσία και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης και σειράς δράσεων που πραγματοποιούν το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η εκστρατεία “Aware”.

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όλους εσάς και διατρανώνω την ετοιμότητα του Γραφείου μας να σας αφουγκραστεί και να σας καθοδηγήσει, ως επίσης και να διαμεσολαβήσει για τα δίκαια αιτήματα σας», υπογράμμισε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη. Καλωσορίζοντας τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες καθώς και το ακροατήριο, η Μ. Λοττίδη, πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια μικρή συμβολή για τη στήριξη της ομαλής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία.

«Το γενικό μήνυμα τις εκδήλωσης είναι η αποδοχή, ο σεβασμός και η συμμετοχή όλων μας, όπως αυτό χαρακτηρίζει και το στόχο της εκστρατεία μας», ένα έργο συγχρηματοδούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος της ομάδας “Aware”, Ειρήνη Θεοδούλου.

Η Ester Beatty, κάλεσε τους Κυπρίους να αντιμετωπίζουν τα άτομα που προέρχονται από τις Φιλιππίνες και συνήθως εργάζονται ως οικιακοί εργαζόμενοι, ως ίσους και όχι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η Rema, από την Συρία εξέφρασε μηνύματα δύναμης, ως γυναίκα – μονογονιό. Βίωσε το πόλεμο και μετά από τόσα χρόνια ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον και στήριξης σε όλα τα άτομα που έχουν βίωση την δίνη του πολέμου.

Δύο ασυνόδευτες ανήλικες από την Σομαλία, που τώρα πλέον έχουν ενηλικιωθεί, η Zulenga και η Nasiyo. Μοιράστηκαν με τους παρευβρισκομένους τo μεγάλο ταξίδι που έκαναν για να φτάσουν στην Κύπρο ως ασυνόδευτες νεαρές κοπέλες και τις καθημερινές προκλήσεις και τον αγώνα που βιώνουν.

Η νεαρή Garcia από το Κονγκό, ήρθε στην Κύπρο σε πολύ νεαρή ηλικία, διηγήθεκε πως στην Κύπρο ένιωσε αγάπη και αποδοχή κάτι που την βοήθησε να επιτύχει τους στόχους της. Πρόσθεσε πως είναι άριστη μαθήτρια και αθλήτρια και πως είναι γεμάτη όνειρα και στόχους για το μέλλον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν πρόσφυγες. Ο Ibrahim Kamara από την Γκάμπια και ο Sano από την Γουινέα, μας ταξίδεψαν μέσα από τους ήχους του djembe drums, στην συνέχεια ο Robavine Azangu μας παρουσίασε ενα δικό του τραγούδι με τίτλο “New Level”. Επιπρόσθετα γυναίκες από τις Φιλιππίνες μας χόρεψαν παραδοσιακούς τους χορούς και το καλλιτεχνικό κομμάτι έκλεισε με τον Michael N.N, ο οποίος μας διηγήθηκε ενα ποίημα το οποίο έγραψε ο ίδιος με τίτλο “ We’re here and waiting still”.

Οι ομιλίες της εκδήλωσης είναι οι εξής: