Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Η Κομισιόν καλεί τη χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Τη λήξη της εξαίρεσης της Αυστρίας από τη μετεγκατάσταση προσφύγων επισήμανε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Συγκεκριμένα, η Αυστρία καλείται να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της, όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια η Αυστρία είχε δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και γι’ αυτό είχε εξαιρεθεί από τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, ωστόσο, αυτή η εξαίρεση έληξε εντός του Μαρτίου και τώρα η χώρα πρέπει να εκπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Την ίδια ώρα έστειλε σαφή προειδοποίηση πως ”καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να εξαιρεθεί από τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Όποια χώρα επιλέξει να δράσει εκτός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει να αναμένει και τις συνέπειες”.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η μετεγκατάσταση είναι ένα πολύ ουσιαστικό συστατικό της ”αρχής της αλληλεγγύης”, πάνω στην οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό, την οποία και οφείλουν να σέβονται τα κράτη μέλη.

Τέλος, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ”δεν υπάρχουν, πλέον, δικαιολογίες, ούτε χρόνος για χάσιμο.” Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα από την Ελλάδα και περίπου 1.500 από την Ιταλία.