Η αναθεωρημένη μεταναστευτική απαγόρευση του Τράμπ

Μια αναθεωρημένη εκδοχή του μεταναστευτικού διατάγματος που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και είχε αναστείλει προσωρινά η δικαιοσύνη, υπέγραψε χθες  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η βασική αλλαγή του αναθεωρημένου διατάγματος είναι πως το Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση. Παράλληλα, έχει σβηστεί συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι αλλαγές αυτές έγιναν με στόχο να βοηθήσουν στο να μην ανατραπεί το διάταγμα ενώπιον δικαστηρίων, όπως είχε γίνει στις 3/2 για το διάταγμα της 27ης του Γενάρη.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Fox News οτι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου. Το προηγούμενο διάταγμα, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες. Στην νέα εκδοχή του διατάγματος, το Ιρακ εξαιρείται από αυτή την μεταναστευτική απαγόρευση. Λόγος της εξαίρεσης είναι το αίτημα του Πενταγώνου για να μην παρεμποδιστεί η επέμβαση στο Ιράκ με πρόφαση τους τζιχαντιστές. Σε δηλώσεις του η Κόνγουεϊ υποστήριξε ότι  “Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών”. Για διάστημα 90 ημερών πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ .

Η Κονγουεϊ σε συνέχεια των δηλώσεων της  συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο διάταγμα δεν αφορά πολίτες που έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, βίζα ή διαμένουν νόμιμα στις ΗΠΑ .Ενώ στο αρχικό διάταγμα ο Τραμπ θέλησε να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων για 120 ημέρες αλλά επ’ αόριστο για τους Σύρους, η Κόνγουεϊ υποστήριξε πως οι Σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες.