Κύπρος: Νεαρός πρόσφυγας σε απόγνωση έβαλε τέρμα στην ζωή του

Νεαρός πρόσφυγας από τη Σομαλία ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο πριν ενάμιση χρόνο ως ασυνόδευτος ανήλικος έβαλε πρόσφατα τέρμα στην ζωή του. Ενώ είχε τοποθετηθεί σε εφηβικό ξενώνα, οι αρχές τον έδιωξαν καθώς έκριναν ότι είναι ενήλικος ενώ τερμάτισαν την εξέταση της αίτησής του για επανένωση με την οικογένεια του που βρίσκεται στη Βρετανία απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα για διεθνή προστασία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο νεαρός έμεινε μόνος χωρίς προοπτικές επανένωσης με την οικογένειά του και αυτό πιθανόν να τον επηρέασε ψυχολογικά αφού δεν είχε καμία υποστήριξη.

Η ψυχολογική κατάσταση αυτών των ανθρώπων μετά το δύσκολο ταξίδι τους και τα τραυματικά τους βιώματα είναι πολύ άσχημη ακόμα και όταν φτάνουν σε «ασφαλή» εδάφη. Η ψυχολογική τους στήριξη είναι κάτι απαραίτητο και κάθε μορφής απόρριψη ή εμπόδιο μπορεί να διαταράξει ιδιαίτερα την ψυχική τους κατάσταση και να τους φέρει σε απόγνωση.

Ο οργανισμός ΚΙΣΑ επιρρίπτει ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του νεαρού στις κρατικές υπηρεσίες, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να προβληματιστεί από αυτό το περιστατικό και να προχωρήσει στη χάραξη πολιτικής για ισότιμη ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες και κυρίως τα ασυνόδευτα παιδιά.