Η ΔΑΝΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ – Επανεξετάζει τη στάση της για μετανάστες και πρόσφυγες

Η ανάγκη για εργατικά χέρια υποχρεώνει τη Δανία να επανεξετάσει τη στάση της ως προς την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτό κατέδειξε έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Τα στοιχεία της έρευνας ήταν άκρως αποκαλυπτικά: ακόμα και αν οι πρόσφυγες απασχοληθούν ως ανειδίκευτοι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και χαμηλό μισθό θα συνεισφέρουν στην οικονομία της Δανίας.

Από τη στιγμή όμως που εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με τον ελάχιστο μισθό και λαμβάνουν ετησίως 200.000 κορώνες (28.540 δολάρια) αρχίζουν και συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στην εφορία.

Αντίθετα με τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, οι ξένοι εργαζόμενοι από τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αμέσως μόλις φθάσουν στη Δανία και έχοντας εξασφαλίσει εργασία.

Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Τζένσεν τόνισε ότι σε γενικές γραμμές οι μετανάστες από τη Δύση στηρίζουν τα δημόσια οικονομικά, ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από άλλες χώρες τα επιβαρύνουν. ‘’Evτούτοις δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των δύο κατηγοριών επειδή το ζητούμενο είναι να προσφέρουμε σε όλους τους μετανάστες δουλειά’’, δήλωσε ο Υπουργός.

Αν όμως οι μετανάστες και πρόσφυγες συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας στα ίδια ποσοστά με τους Δανούs και αποκτήσουν αντίστοιχες δεξιότητες, τότε θα διοχετευθούν στα δημόσια ταμεία έως και 20 δισ κορώνες (3 δισ δολάρια) – γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να δανείζεται από τις αγορές για να καλύπτει τις δαπάνες της.