Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΩ ΝΙΓΗΡΑ – Όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον ”Μεσογειακό διάδρομο”

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες επιλέγουν τον «Μεσογειακό Διάδρομο» για να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές.

Πριν καν φτάσουν στις λιβυκές ακτές, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από χώρες της νότιας Αφρικής, περνούν μέσα από τον Νίγηρα.

Σημαντικό σταυροδρόμι θεωρείται εκεί η πόλη Αγκαντέζ. Διακινητής που μίλησε στη Deutsche Welle δήλωσε πώς οι μετανάστες προέρχονται από τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και από άλλες μακρινές αφρικανικές χώρες.

Οι διακινητές που επωφελούνται από τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών κερδίζουν από κάθε πρόσφυγα περίπου 300 ευρώ. Ο Νίγηρας έχει εξελιχθεί σε χώρα – σταθμό για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι διακινητές τους στοιβάζουν σε μικρά φορτηγάκια για να τους μεταφέρουν, χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση από την αστυνομία του Νίγηρα.

Έπειτα από πιέσεις της ΕΕ η κυβέρνηση του Νίγηρα απαγόρευσε τις «μεταφορές» αυτές και προχώρησε σε πολλές συλλήψεις διακινητών και σε κατασχέσεις φορτηγών. Έκτοτε μπορεί να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από το Αγκαντέζ, ωστόσο οι διακινητές αναζητούν και βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές δια μέσω της ερήμου. Οι διαδρομές αυτές όμως είναι συνήθως μεγαλύτερες και το ταξίδι πιο χρονοβόρο, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους πρόσφυγες και μετανάστες περισσότερα χρήματα.

Η διαδρομή μέσω Νίγηρα είναι άκρως επικίνδυνη. Όπως λέει ο Τζουζέπε Λοπρέτε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο Νίγηρα, ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ερήμους του Νίγηρα είναι πολύ μεγαλύτερος από των αριθμό εκείνων που δεν επιβιώνουν τη Μεσογειακή Διαδρομή.

«Το 2016 έχασαν τη ζωή τους 5.000 άνθρωποι στη Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι στην έρημο ο αριθμός ήταν τριπλάσιος», όπως λέει.

Για όσους επιβιώνουν και καταφέρνουν να φτάσουν στη Λιβύη δεν τελειώνουν τα προβλήματα. Πολλές πηγές επιβεβαιώνουν ότι στη Λιβύη πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, εκβιασμού και κακοποίησης από συμμορίες που προσπαθούν να αποσπάσουν λύτρα από τους συγγενείς τους στις πατρίδες τους. Όσοι επιβιώνουν και έχουν ακόμη χρήματα αναζητούν τα μικρά πλοιάρια, με την ελπίδα ότι αυτά θα τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.