Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΛΕΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Πιέσεις στις χώρες με αντιμεταναστευτικά μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε την πίεση που ασκεί στην Πολωνία και στην Ουγγαρία ώστε να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του σχεδίου της για τη μετανάστευση, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει νομική δράση.

Οι δύο χώρες που έχουν λάβει κατ’επανάληψη αντιμεταναστευτικά μέτρα καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται παράλληλα και από άλλα κράτη μέλη.

Η συρροή περίπου 1,6 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ την περίοδο 2014-2016 έχει οδηγήσει σε διαμάχες ανάμεσα στα κράτη-μέλη ως προς τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των προσφύγων. Μόνο περίπου 16.340 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί έως τώρα βάσει του επείγοντος σχεδίου που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη για συμμόρφωση προς τους κανονισμούς που προβλέπει το σχέδιο μετεγκατάστασης. “Αν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν τον αριθμό των επανεγκαταστάσεων σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ασκήσει τις εξουσίες της… για εκείνα που δεν θα έχουν συμμορφωθεί”, ανέφερε.

Η Επιτροπή είχε προτείνει να επιβάλει πρόστιμο στα κράτη μέλη για την άρνησή τους να δεχθούν μετανάστες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε την αναμενόμενη πολιτική υποστήριξη. Η νομική διέξοδος φαίνεται να είναι το μόνο μέτρο που προς το παρόν μπορεί να ασκήσει κάποια πίεση για κοινή δράση από όλα τα κράτη-μέλη.

Η Ιταλία έχει κάνει επανελειμμένες εκκλήσεις για περικοπές των επιδοτήσεων της ΕΕ στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, άποψη την οποία συμμερίζονται και η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία. Παράλληλα η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αδύναμη ανταπόκρισή τους στο σχέδιο λόγω του ότι έχουν δεχτεί πολύ λίγους αιτούντες άσυλο.