Η ΝΙΚΗ ΜΑΚΡΟΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – Η μεταναστευτική ατζέντα του νέου Γάλλου προέδρου

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 65,9% των ψήφων έναντι 34,1% για την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.

Η επικράτηση του Μακρόν ήταν το δεύτερο ”τεστ” αντοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επικράτηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία. Και στις δύο αναμετρήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της δημοκρατίας και της Ευρώπης, απορρίπτοντας τον εθνικισμό.

Όπως είναι επόμενο, η νίκη του κεντρώου Μακρόν είναι σημαντική και όσον αφορά το μεταναστευτικό, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Μακρόν και Λεπέν εξέφρασαν προεκλογικά διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το θέμα.

Η Μαρί Λεπέν θεμελίωσε όλο το πρόγραμμά της πάνω στην «εθνική προτίμηση», η οποία εκφράζεται με τα εξής μέτρα: φορολόγηση της πρόσληψης ξένου εργαζόμενου, κατάργηση του δικαιώματος σε υπηκοότητα λόγω κατοίκησης, κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες και ξένους. Για τη Λεπέν οι μετανάστες είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο η Γαλλία πρέπει να οπλιστεί. Για τον λόγο αυτό προτείνει να μειώσει τον αριθμό όσων εισέρχονται στη Γαλλία κατά 10.000 τον χρόνο. Στόχος της είναι «να επαναφέρει τη γαλλική ταυτότητα», η οποία «καταστράφηκε από την είσοδο μεταναστών».

Αντίθετα, ο Εμανουέλ Μακρόν που τελικώς κατάφερε να κερδίσει με μεγάλη διαφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έκανε λόγο για μια Γαλλία «ανοιχτή» και «πιστή στις αξίες της». Πιστεύει ότι η Γαλλία «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» στην υποδοχή μεταναστών και να ενισχύσει την συνεργασία με την Ευρώπη σε αυτό το θέμα. Εκτιμά ότι η μετανάστευση, ειδικά η υποδοχή ξένων φοιτητών, είναι «μια ευκαιρία και μια περηφάνια». Δεν προτείνει αλλαγή των υπαρχόντων νόμων για τους μετανάστες και σχεδιάζει να ενισχύσει την καλύτερη ενσωμάτωση των ξένων στη γαλλική κοινωνία.