Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΘΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ – Έντονες επικρίσεις από ΜΚΟ

Νέα ουγγρική νομοθεσία που προβλέπει την κράτηση των μεταναστών τέθηκε σε ισχύ παρά τις έντονες επικρίσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την πλευρά της η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για σεβασμό των ανθρωπιστικών ”αξιών” της σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, όλοι οι αιτούντες άσυλο, που είναι στην Ουγγαρία ή φθάνουν εκεί, πρέπει να συγκεντρώνονται στους δύο κλειστούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση στόχος του μέτρου είναι ”να εμποδίζονται οι μετανάστες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί, να μετακινούνται ελεύθερα στην εθνική επικράτεια και εντός της ΕΕ και συνεπώς να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που προέρχονται από τη μετανάστευση”.

Οι καταυλισμοί είναι εξοπλισμένοι με 324 κοντέινερ, ενώ οι μετανάστες θα πρέπει να διαμένουν εκεί όσο περιμένουν μια θετική απόφαση αναφορικά με το αίτημά τους για άσυλο και δεν θα επιτρέπεται να φεύγουν από αυτούς παρά μονο αν το λάβουν θετική απάντηση ή αν επιστρέψουν στη Σερβία, αναφέρει η πηγή.

Ο νόμος έχει καταγγελθεί τόσο από πολλές ΜΚΟ όσο και από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία επισήμανε πως ”παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας έναντι των διεθνών και των ευρωπαϊκών νόμων” περί ασύλου.

Η ουγγρική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως οι καταυλισμοί  είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονους εξοπλισμούς και πως στους μετανάστες που διαμένουν εκεί έχουν πλήρεις παροχές σίτισης και υγεινομικής περίθαλψης καθώς και πρόσβαση σεμέσα τηλεπικοινωνίας.